Behandlinger
Velkommen til Oslo Tannklinikk
- 22 20 82 00
- post@tannklinikkoslo.no
- Universitetsgata 12, 0164 Oslo
- Mandag – Fredag
- 08:00-18:00
- Lørdag
- Åpent ved akutt behov
- Søndag
- Åpent ved akutt behov
Ditt første tannlegebesøk er et viktig steg, og vi sørger for at du får god service, og at vi er lett tilgjengelige for deg.
Det viktigste med første besøk hos tannlegen er at du skal få den tilliten du trenger, slik at du kjenner deg trygg. Derfor vil vi at du forteller litt om deg selv, og hvordan du helst vil bli behandlet i tannlegestolen.
Vi legger stor vekt på skjemaet du fyller ut om helsen din, den første gangen du er her. Fra helseskjema henter vi den viktigste informasjonen om din helse. Her kan vi finne årsaken til eventuelle problem du har i munnen og se om du har rett til refusjon fra HELFO.
Dersom det er behov for ytterligere behandling i større omfang, kommer vi til å tilby deg flere behandlingsalternativer sammen med prognosen for hver behandling samt prisforslag. Vi spør deg først og fremst om hva du er interessert i å gjøre, og sammen kommer vi fram til et hensiktsmessig behandlingsalternativ som passer deg.
Første besøk hos oss er stort for deg som lider av tannlegeskrekk. Det kan til og med være første gang hos tannlege for en del. Derfor tilbyr vi gratis samtaleterapi og konsultasjon for deg som har vanskeligheter å gå igjennom en tannbehandling.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:
Vi er opptatt av at du skal få en smertefri tannbehandling og at du skal føle deg godt tatt vare på når du blir behandlet hos oss. Som pasient er det deg som bestemmer hvordan du ønsker å bli behandlet og du vil alltid få tilbud om bedøvelse. Vi ønsker å planlegge behandlingen sammen med deg slik at den kan gjennomføres slik du ønsker.
Vi er opptatt av at du skal få en smertefri tannbehandling og at du skal føle deg godt tatt vare på når du blir behandlet hos oss. Som pasient er det deg som bestemmer hvordan du ønsker å bli behandlet og du vil alltid få tilbud om bedøvelse. Vi ønsker å planlegge behandlingen sammen med deg slik at den kan gjennomføres slik du ønsker.
Hvorfor?
Det er rikelig med nerver i tenner, tannkjøtt og munnhule. Sykdom og skade i munnhulen er ofte smertefullt i seg selv, og aktiv smertefri tannbehandling er viktig både under og etter mange typer inngrep. I noen tilfeller er det nødvendig å forbehandle med avslappende/avspennende medikamenter for å sikre god effekt av andre medikamenter.
Under den smertefrie tannbehandlingen vil viktigste hjelpemiddel være bedøvelse som kan settes utenpå slimhinnen eller injiseres. Hos noen er lystgass bedøvelse til god hjelp. For de som er ekstremt redde kan full narkose være løsningen.
Etter behandlingen vil mange ha bruk for smertestillende medisiner av ulik type og/eller betennelsesdempende midler som kan være gunstig for å redusere hevelse og redusere varigheten av smertene.
Det er viktig at du gir uttrykk for smerte og at du gir tilbakemelding dersom du ikke skulle få tilstrekkelig smertedekning.
Bedøvelse
Vi kan gi deg bedøvelse helt uten smerter. Bedøvelse settes direkte på behandlingsstedet og/eller langs nerven som fører til behandlingsstedet. Dine egne ønsker sammen med tannlegens faglige skjønn, avgjør hvilken metode som skal brukes.
Det finnes ulike medikamenter som har forskjellige kliniske effekter, og tannlegen må velge den bedøvelsestypen som er best til den aktuelle behandlingen. Bedøvelse varer fra noen 10-talls minutter til flere timer.
Moderne bedøvelsesmidler er effektive og gir som regel fullstendig smertefrihet under inngrepet. Det er teknisk mulig å sette bedøvelse helt uten smerter ved en trinnvis teknikk. Man starter da med å påføre bedøvelsesvæske eller gele utenpå slimhinnen. Deretter bedøves de ytterste lagene før de dypere. Bedøvelsen brer seg smertefritt noen millimeter for hvert trinn. Teknikken krever tid og samarbeid mellom pasient og tannlege.
Smertestillende medikamenter
Smertestillende medikamenter er ofte helt nødvendig både før og etter behandling. Tann- og munnhulesmerter kan være intense og kreve svært sterke medikamenter, men heldigvis er av begrenset varighet. Som regel vil det finnes medisiner i tablettform som alene eller i ulike kombinasjoner vil kunne gi fullstendig smertelindring. Skulle tabletter ikke være tilstrekkelig, finnes andre alternativer.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:
Hva er gingivitt og periodontitt?
Periodontitt er det vi i daglig tale kaller for tannkjøttsykdom. Denne tilstanden oppstår som regel av dårlig tannpleie kombinert med bakterier. Dårlig tannpleie kan forårsake mye plakk på tennene som gjør det enklere for bakterien å feste seg til tannoverflaten. Bakteriene aktiverer immunsystemet og immunsystemet vil ha et stort ønske om å forbedre situasjonen og vil derfor bli hyperaktivert. Denne hyperaktiveringen fører til visse symptomer. Andre faktorer som kan være årsaken til utviklingen av periodontitt er: arv, generelle sykdommer, røyking, emosjonell stress eller medisiner.
Symptomer på sykdommen kan være betent og blødende tannkjøtt. Dersom periodontitt forblir ubehandlet kan man få vevsnedbryting av tannkjøttet og etter hvert få festetap av tennene. Periodontitt starter som regel med en tilstand som heter gingivitt. Gingivitt er reversibel, det vil si at tilstanden er vendbar dersom munnhygienen forbedres. Periodontitt derimot er ikke reversibel. Betennelsen kan forsvinne med god munnhygiene, tapt bein og vev kan derimot ikke regenereres med god munnhygiene, likevel er det viktig å forbedre munnhygiene som første steg til bedre tannhelse.
Hvordan behandle periodontitt?
Behandlingen av periodontitt skjer både på tannlegekontoret og hjemme. Det er viktig med regelmessige kontroller og behandlinger for å holde sykdommen stabil. Behandlingen innebærer en grundig tannrens og total fjerning av bakteriebelegg rundt tannen dette kan gjøres hos en tannpleier, men det viktigste for et vellykket behandling er en god munnhygiene det er pasientens ansvar. Dette kan enkelt gjennomføres ved å pusse tenner morgen og kveld. Det er også viktig å bruke tanntråd, tannstikker eller interdental børster mellom tennene. Dersom røttene på tennene har blitt synlige på grunn av tilbaketrekking av tannkjøttet, er det også viktig å skylle godt med fluor.
Noen ganger kan det være hensiktsmessig med en kirurgisk periodontittbehandling dersom tannkjøttslommen langs tannen er for dyp, dersom det skulle være tilfellet vil du bli henvist videre til en spesialist tannlege innenfor periodontitt for å gjennomføre behandlingen. For råd og veiledning om hva du bør bruke kan du snakke med behandler for å få et før- og etter tilrettelagt behandlingsplan.
Andre faktorer som kan forsinke behandlingen er blant annet røyk. Hvis man røyker vil det være vanskeligere å behandle sykdommen, derfor er det anbefalt å slutte å røyke i tillegg til god munnhygiene. Når tannpleien er på plass og betennelsen er borte er det mulig å diskutere hvordan man kan erstatte det eventuelle bentapet.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:
Mange pasienter plages med spenningshodepine, smerter i ansiktsmuskulaturen og gapeproblemer som følge av kjeveleddsrelaterte plager. Dette kan være smerter som kommer direkte fra kjeveleddet, eller fra ømme og vonde tyggemuskler som følge av f.eks. tanngnissing. Dette kan ofte behandles ved hjelp av avlastningsøvelser og en bittskinne.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:
Trekking av tann
Når tenner er så løse eller ødelagte at de ikke kan repareres, må man trekke tennene for å unngå infeksjon og smerter. Vi trekker også tenner, dersom de står i veien for andre tenner som trenger å vokse opp. I forbindelse med tannregulering kan man også trekke tenner for å gjøre plass til tennene som trenger justering.
Kirurgisk tanntrekking
Noen ganger sitter tenner så godt fast i kjeven, at vi ikke kan trekke den på normalt vis. Noen ganger er også tennene skjult, og da må vi trekke kirurgisk.
Du får svært god bedøvelse, og vil ikke kjenne noe smerte.
Når vi fjerner en tann kirurgisk, fjerner vi tannkjøttet og borer rundt tannen for at den skal komme frem. Dersom tannen er vanskelig å få ut, hender det at den deles opp i biter, for så å fjernes.
Etter inngrepet syr tannlegen eller kirurgen et par sting for å holde såret på plass, stingene tas bort etter 7 til 10 dager.
Etter du har trukket en tann
Etter at du har trukket en tann kan du bli litt hoven, og oppleve smerter i noen dager etter inngrepet. Du får med deg smertestillende tabletter, som vil hjelpe godt mot ettervirkningene.
Etter at du har trukket en tann bør du unngå hard trening og tunge løft det første døgnet. Unngå å berøre såret med tungen, og hold deg til flytende føde de første dagene. Du kan heller ikke røyke de første 12 timene, nikotin avbryter helbredelsesprosessen og øker faren for komplikasjoner.
Hvordan man føler seg etter å ha trukket en tann er veldig individuelt. Noen kan gå rett tilbake på jobb og føler seg friske og opplagte, mens noen føler seg reduserte og trenger å hvile en dag eller to. Begge deler er helt normalt, og lytt til kroppen din og følg signalene den gir deg.
Dersom det skulle det være nødvendig å trekke en tann, er det opp til deg hvorvidt du ønsker å få den erstattet av en tannbro eller et implantat. Våre tannleger han lang erfaring, høy kompetanse og sørger for at du får en god tannhelse.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:
Rotfylling
Når må en tann rotbehandles?
De fleste rotbehandlinger skyldes kariesangrep (hull) som er kommet helt inn til pulpa (“tann-nerven”) . Da trenger bakterier inn og fører til permanent skade. Men også andre forhold kan føre til utvikling av betennelse i nerven. Tenner med dype fyllinger må noen ganger rotfylles. Jo dypere fyllingen er, desto større sjanse er det for at nerven kan ta skade. Noen ganger må svært følsomme tenner og tenner med sprekkdannelser rotfylles.
Rotbehandling kan ellers være nødvendig dersom tannen har vært utsatt for et traume /slag . Da kan “nerven” bli ødelagt og senere invadert av bakterier. Av og til må en tann rotfylles før en krone eller en bro skal lages.
Symptomer på betennelse
Hvis du har betennelse i tannen, eller i kjeven utenfor roten, kan du få tannpine. Smertene kan være av forskjellig karakter og intensitet. Noen kan føle smerter ved inntak av varm / kald mat mens noen kan oppleve smerter som sterk ising.
Fra en betent tann, som pasienten kan gå med uten å vite det, kan det oppstå plutselige og sterke smerter. Man kan bli hoven i kinnet og ofte er smerten veldig intens slik at vanlig smertestillende medikamenter ikke hjelper i særlig grad. Årsaken er at bakteriene har spredd seg fra rotkanalen og ut i benet rundt rotspissen og dannet en betennelse der. Ofte kan det etter noen dager dannes en tannbyll i nærheten av tannen, og denne må det da stikkes hull på. Betennelsen i nerven kan også være helt symptomfri og derfor kun oppdaget ved et rutinemessig røntgenbilde.
Behandling av betennelse
Hvis pulpa er betent, men levende, kan du få lokal bedøvelse før behandlingen starter. Er pulpa død, er det unødvendig med bedøvelse. Det finnes altså ingen grunn til å være urolig for at det skal gjøre vondt.
For at behandlingen skal foregå under hygieniske forhold, må tannlege plassere et gummiklede (koferdam) rundt tannen for at tannen skal være ren, tørr og isolert. Tannlegen må borre gjennom tannkronen til pulpa og rense kanalene grundig slik at alt infisert vev blir fjernet. Utrensingen gjør ved hjelp av spesialinstrumenter tilpasset bredden og lengden på kanalene. Når tannen er ferdig renset desinfiseres rotkanalen og fylles med et rotfyllingsmateriale.
Det kan i blant ta litt tid å utføre en rotbehandling. I blant er rotkanalene trange og bøyde, noe som kan gjøre arbeidet vanskeligere og føre til at tannlegen ikke kan utføre en tilfredstillende behandling der og da. I slike tilfeller kan det være aktuelt med en liten operasjon for å fjerne betenelsen rund rotspissen, en såkalt rotspissamputasjon.
Etter rotbehandling
Etter rotfyllingen kan det være noe smerter fra tannen et par dager. Disse går normalt over, men fortsetter smertene må du kontakte tannlegen.
Det endelige resultatet etter rotbehandling kan ikke fastlås før etter en viss tid. Etter en observasjonstid på ett år tar tannlegen røntgenbilde for å sjekke om rotbehandlingen fortsatt er tilfredstillende.
En rotbehandlet tann reagerer ikke på samme måte overfor trykk sammenlignet med en tann som ikke er rotbehandlet. Det betyr, at man ubevisst kan overbelaste en rotbehandlet tann slik at den knekker. Knekker den på langs er det desverre kun en utvei, og det er å trekke tannen. Hvis tannen er meget svekket etter rotbehandlingen vil tannlegen ofte anbefale keramisk krone (porselen).
Noen tenner vil med tiden forandre farge. Fargeforandringen kan bli så stor at en korrigerende behandling kan være nødvendig av estetiske årsak. Tannlegen gir deg råd om behandlingsalternativer.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:
Protese
Protese er er en løsning for deg som mangler en eller flere tenner. Om du ikke er en kandidat for tannimplantat, eller ønsker en rimeligere løsning kan tannproteser være det rette valget for deg. Det er også en godt alternativ om man har problemer med renholdet.
Tannprotesen sitter ikke fast, og kan tas av for rengjøring.
Fremstilling av protesen
Når du skal få proteser, tar tannlegen et avtrykk av tennene og kjeven din. Dette sendes til en tanntekniker som lager tennene. Tannteknikerne lager tenner som er like de du har i dag, og det som vil passe deg og ansiktet ditt aller best. Du kan gjerne komme med ønsker når det gjelder utseende og farge på tennene. Deretter prøver man protesen på hos tannlegen, og det kan hende man trenger noen justeringer for at det skal passe bra.
Alminnelig helprotese
En helprotese erstatter alle tennene i en kjeve. En ny helprotese lages vanligvis som erstatning for en gammel helprotese.
Delprotese
En delprotese kalles også en partiell protese. Denne type proteser lages ofte på et støpt metallskjelett som har kroker som fester protesen til de naturlige, gjenværende tenner. Av og til lages spesielt utformede kroner til resttannsettet for å gi ekstra feste til en delprotese. Delproteser kan også lages i akryl uten metallskjelett. Delproteser kan være et godt alternativ til fastsittende broer.
Tilvenning til protesen
Om du ikke har brukt proteser før, kan det oppleves litt uvant i begynnelsen. Det tar tid før muskulatur og slimhinner blir vant til protesen, og du kan oppleve økt spyttproduksjon og litt brekningsfornemmelser i starten. I tilvenningsperioden bør du holde deg til flytende føde, og lett-tygd mat. Får du gnagsår eller ømme punkter i munnen, kan man slipe protesen hos tannlegen. Det kan også ta litt tid før man snakker som normalt, særlig «s»-lyden kan være vanskelig i starten.
Renhold av protese og gebiss
Rengjør protesen en til to ganger per dag. Bruk en myk tannbørste eller spesialbørste du får hos tannlegen. Puss ikke bare selve tennene, men også innsiden av protesen. Det finnes også eget protese-rensemiddel. Rengjør også dine egne tenner, tunge og gane to ganger om dagen. Ta gjerne ut protesen om natten, så «munnen får puste». Oppbevar den fuktig når den ikke brukes, for eksempel i et glass med vann.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:
Tannfarget fylling
Dersom et hull har brutt gjennom emaljen, legges det en fylling som erstatning. Fyllingen forhindrer ytterligere skade, i tillegg til at tannen får tilbake sin naturlige form og funksjon. Fyllingsmateriale velges etter behandlingsbehov.
Det vanligste er å bruke Tannfargede fyllinger – kompositt/plast
Kompositt er et tannfarget fyllingsmateriale og egner seg best til å fylle mindre hull, eller hvis man har en tannfraktur. Fargen på fyllingen blir tilpasset fargen på dine tenner.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:
Krone, eller tannkrone, er et ord som brukes om en kunstig konstruert tann. Kroner er som regel laget av porselen og er alltid tilpasset bittet til pasienten. En tannkrone ser ut som en vanlig tann, og festes som en slags kapsel til resten av tannen som er ødelagt.
Når kan jeg trenge en krone?
Dersom en tann er for ødelagt til å kunne repareres på vanlig vis, vil vi ofte anbefale å sette på en krone. Når man har hull i tennene, er det vanlig å fjerne den delen av tannen som er påvirket av karies, for så å legge inn en fylling. Noen ganger er tannen angrepet på en slik måte at delen som fjernes er for stor til at tannen alene er sterk nok. I slike tilfeller vil vi sette å en krone.
Et annet tilfelle hvor en krone kan bli nødvendig er hvis hele eller store deler av tannen er knekt. Ofte brukes en plastfylling til å gjenopprette de ødelagte delene, men av og til er dette ikke nok.
Krone på rotfylt tann
Vi anbefaler ofte å sette krone på en rotfylt tann. Og jo før jo bedre, fordi en rotfylt tann kan knekke dersom man biter på noe hardt. Ved rotfylling fjerner vi nerven i tannen, og smerten er borte vil vi ofte dekke tannen med en krone. En rotfylt tann er nemlig svekket og tørker ut.
Mange venter for lenge med å få laget krone på grunn av økonomi, men dette kan bli dyrere i lengden. Dersom tannen knekker, kan rotkanalen være til ingen nytte, og du vil trenge implantat og krone.
Hvordan er prosessen med å sette inn en krone?
Når det blir klart at pasienten trenger en krone, begynner vi å forberede tannen der det skal plasseres en krone. Dersom det er nok igjen av tannen til å forme et underlag for kronen, sliper vi tannen ned til det gjenstår en pilar som kronen kan settes oppå. Hvis det kun er tannroten som er igjen, så setter vi inn en stift som skal fungere som støtte for kronen.
Når tannen er forberedt for å kunne få en krone, tar vi et avtrykk av tennene dine. Avtrykket brukes av våre tannteknikkere for å lage kronen slik at den passer munnen og bittet ditt. Fargen på kronen bestemmes ut ifra en fargeskala, for at den skal ha samme farge som resten av tennene dine.
Når kronen er klar, kaller vi deg inn til en tannlegetime. Kronen settes inn og sementeres fast i underlaget. Vi pusser bort overflødig bindemiddel og sørger for at den nye tannen passer like godt inn som en av de gamle. Med god munnhygiene vil den nye tannen få et fint liv i munnhulen din, og vil kunne gi deg glede og god bittfunksjon i mange år framover.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:
TANNBROER
En eller flere tannbroer kan være aktuelt hvis pasienten mangler en tann eller flere tenner.
Tannbroer er nyttige for å få tilbake ditt naturlige utseende. Tannbroer hjelper pasienten med å få et naturlig utseende. Tannbroer kan i tillegg hjelpe en pasient med å prate og å spise ordentlig.
Det finnes mange ulike former for tannbroer og partielle tannbroer, men hvis tannbroene ikke har tannimplater som støtte vil de vanligvis bruke de nærliggende tennene som feste.
Tannbroer kan brukes hvis du mangler en eller flere tenner. En betingelse for å kunne lage en tannbro er at det finnes tenner (bropillarer) som broen kan festes på. Det betyr at det må være gode tenner i hver ende av broen. Manglende tenner vil av og til medføre at de andre tennene begynner å flytte seg, rett og slett fordi det nå er plass.
Som en følge av dette kan bittet mellom tennene i over- og underkjeven bli dårlig. Man skal være oppmerksom på at det ikke er en absolutt nødvendighet å erstatte manglende tenner. Denne vurderingen må gjøres i samråd med tannlegen.
Manglende tenner kan være både estetisk skjemmende og gi vanskeligheter med å tygge og snakke. En manglende tann vil også føre til at kjevebenet svinner og at leppe og kinn synker inn. Alternativet kan da være bro eller tannimplantat.
En tannbro i odontologi er protetisk behandlingen for å erstatte en manglende tann/tenner for å forbedre funksjon og estetikk.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:
Ta vare på smilet ditt!
Vi liker å føle oss vel når vi smiler. Mange er ikke fornøyd med sitt eget smil.
Slik behøver det ikke å være!
Vi gir deg gode råd og hjelp slik at du får et smil som du ønsker.
Tannlegehuset utfører alle former for estetisk tannbehandling.
Noen av tjenestene vi tilbyr:
Estetisk krone
Fjerning av plakk og misfarging
Fyllingsalternativer
Tannbleking
Porselensfasett / Skallfasett
Tannsmykke
Første steg på vei er alltid en konsultasjon hvor tannlegen undersøker tennene dine og hører på dine ønsker. Slik at vi sammen har en klar forståelse av dine ønsker og hva som er realistisk å oppnå ut ifra de mulighetene som foreligger. I mange tilfeller konfererer vi med en kollega for å ta en beslutning.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:
Tannbleking
Tenner kan av ulike årsaker være misfarget, men kan ofte blekes på en skånsom og enkel måte. Utvendig tannbleking, slik vi kjenner det i dag, ble introdusert først i 1989. I EU/EØS er tannblekemidler klassifisert som kosmetikk. EU-reguleringen innebærer at de fleste tannblekemidler ikke tillates solgt på grunn av for høyt innhold av det virksomme stoffet hydrogenperoksid. Tannblekemidler kan imidlertid godkjennes som medisinsk utstyr for bruk av kvalifisert personell i en tannklinikk. Forutsatt at det er brukt på riktige indikasjoner kan tannbleking gi et godt resultat og tennene kan beholde fargen lenge.
Tannbleking med individuelt framstilte blekeskinner
Det er viktig at det benyttes individuelt framstilte blekeskinner. Dette skal sikre at den som bruker blekemiddelet ikke svelger ned blekemiddel og får i seg for store konsentrasjoner av disse stoffene. Selve behandlingen gjør du selv hjemme etter instruksjon fra oss.
Tannbleking kan skje under søvn og krever normalt fra tre til fem netter. For de som ikke ønsker å bruke skinne om natten kan bleking også gjøres ettermiddag og kveld, men dette krever noe mer oppfølging og medfører et høyere forbruk av blekemiddel.
Tannbleking som skal utføres i klinikken ved hjelp av blekemidler i høye konsentrasjoner, ofte i kombinasjon med lys, kan ha store bivirkninger og være skadelig for tennene. Derfor tilbyr Tannhelsesenteret ikke dette.
Tannbleking ved hjelp av skinner bleker tenner hos alle, men ikke alle tenner blir helt hvite. Alle tenner får en litt lysere og blekere fargetone, men sluttresultatet er helt avhengig av fargen som tennene hadde i utgangspunktet.

Det er kun tennene som blir bleket
Husk at det bare er selve tannen som blekes. Tannfyllinger, innlegg eller tannkroner på tennene påvirkes ikke. Disse må eventuelt skiftes ut etter bleking hvis det blir stor fargeforskjell.
Bleking kan med fordel gjentas årlig for å opprettholde resultatet, men da kan det være tilstrekkelig med kortere behandling.
Vanlige bivirkninger i forbindelse med tannbleking
Vanlige bivirkninger i forbindelse med tannbleking er ising i tennene og irritasjon i tannkjøttet. For å begrense bivirkningene er det derfor viktig at det ikke brukes blekemiddel i for høye konsentrasjoner. Det anbefales at man samtidig med tannbleking tilfører fluor gjennom skyllevæske eller tabletter. Dette vil begrense ising i tennene. Irritasjon i tannkjøttet kan begrenses ved at man benytter blekeskinner som passer eksakt til tennene og der det er gjort plass for blekemiddelet. Alt overskudd skal tørkes bort når skinnen plasseres på tennene.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:
Gnisser du tenner om natten?
Da kan en bittskinne hjelpe deg
Opplever du i løpet av natten at du gnisser tenner, våkner og er sliten i kjevene. Da kan en bittskinne være løsningen for deg.
Denne er vanligvis laget i hard plast og fungerer som en tannbeskytter. Slik vil tanngnissingen gå ut over bittskinnen i stedet for tennene. Mange vil også oppleve at kjevemuskulaturen slapper mer av om man benytter bittskinne. Slik kan følgeplager som spenninger i nakke og skuldre, samt hodepine reduseres.
Ved langvarig og alvorlig tanngnissing kan tennene etter hvert bli svært slitt. Dette kan gå ut over både tennenes funksjon og utseende. I slike tilfeller kan det være nødvendig å bygge opp igjen tennene enten ved hjelp av plastfyllinger eller med kroner i porselen. Dette kan være kostbar og omfattende behandling og kan i enkelte tilfeller utløse støtte fra Helfo. Det er tannlegen som vurderer om tilstanden er så alvorlig at den omfattes av dette regelverket.
Ved smertetilstander / temporomandibulær dysfunksjon (TMD)
Bittskinnen kan brukes i de situasjoner hvor kjeveleddets skive er ute av riktig posisjon. En riktig utformet bittskinne vil ved kontinuerlig bruk løse opp muskelspenninger og kan redusere eller eliminere smerten i muskler og ledd.
Nedslitte tenner
Noen skjærer tenner om natten slik at tannsubstansen sakte men sikkert blir borte og tennene blir kortere. For denne pasientgruppen kan det være fornuftig å benytte en bittskinne for å redusere slitasjen på tennene. Når bittskinnen er på plass holder den tannrekkene fra hverandre. Tennene kan ikke lengre komme i direkte kontakt. Dermed stoppes effekten av slitasjen på tennene. Brukes bittskinnen med denne hensikt brukes den vanligvis kun på natten.
En bittskinne sitter enten på tennene i under- eller overkjeven. En bittskinne dekker alle tennene i den kjeven den er plassert i. Tennene i motsatt kjeve har kontakt mot bittskinnen. Denne ortopediske platen (bittskinnen) plasserer leddhodet i kjeveleddene i en forhåndsbestemt behandlingsposisjon når tennene er i kontakt mot bittskinnen.
Det er denne forhåndsbestemte posisjonen som velges for hver enkelt pasient som er viktig i behandlingen av pasienter med kjeveleddsyndrom.. Den valgte behandlingsposisjonen skal gi stabilitet i kjeveleddene og avlaste feilbelastning av tyggemuskulatur. I tillegg skal en bittskinne hjelpe til med å opprette en normal muskelfunksjon og redusere smerte.
En riktig utformet bittskinne vil ved kontinuerlig bruk løse opp muskelspenninger og redusere smerten i muskler og ledd. Behandling med bittskinne gir ingen permanent helbredelse for plagene. I det øyeblikket man reduserer, eller slutter å bruke bittskinnen vil tennene igjen kommer i kontakt med hverandre.
Behandling med bittskinne gjør ikke noe med de underliggende årsaksforhold til plagene, som for eksemple ustabile bittforhold. Behandling av årsaksforholdene krever en helt annen type behandling.
Behandling med bittskinne har den fordel at det er en reversibel form for terapi. Forholdene før behandlingen kan lett gjenskapes ved at man slutter å bruke bittskinnen.
Er man usikker på den endelige diagnose eller terapiform er bruk av en bittskinne fornuftig. Først for å etablere en stabil kjeveleddsposisjon, samt å få tyggemusklaturen til å fungere uten å være overbelastet.
Det finnes flere typer bittskinner man kan benytte i arbeidet med å komme frem til en endelig diagnose.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:
Porselenfasett / Skallfasett
Noen ganger må man bygge opp igjen tenner. Det kan være at tennene er slitte, skadet, eller at man er misfornøyd med det naturen har gitt oss.
Porselensfasetter, skallfasetter eller tannfasetter er et tynt skal av porselen som limes på tennene for å gi de bedre former og farge. Fasettene anvendes for nesten alle estetiske ønskemål, særlig ved misfargede tenner som ikke lar seg bleke, uønskede mellomrom, slitte fortenner eller ujevn tannform. Med fasettene kan man bygge opp skadede eller deformerte tenner, men kan i enkelte tilfeller også anvendes mot skjeve tenner.
Det første tannlegen gjør er å fjerne eventuelle gamle fyllinger i tannen og slipe bort den delen av tannflaten som skal dekkes av fasetten. Vi er svært forsiktige og sparer så mye som mulig av den opprinnelige tannsubstansen. Helheten er viktig, vårt mål er at du skal få et naturlig og harmonisk smil som varer.
Deretter tas et avtrykk av tennene, dette sendes til en tanntekniker. Tannteknikeren fremstiller så porselensfasetten med en farge og fasong som harmonerer mest mulig med de andre tennene. Dette tar normalt 1-2 uker. Til slutt kan tannlegen lime fasetten fast til tannen med et egnet festemiddel.
Alternativet til en fasett vil i mange tilfeller være en keramisk krone. På samme måte som en krone, er fasetten en behandling forbundet med høy grad av estetikk. Fasettene ligner også naturlige tenner og blir heller ikke misfarget. Både fasetter og kroner kan brukes til å korrigere mindre tannstillingsfeil, uten at man trenger å gå med tannlegeregulering.
I motsetning til en krone som dekker hele tannen, dekker en fasett kun en del av tannen.
Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon:
22 20 82 00 , eller send oss en E-post til: