Oslo Tannklinikk

Behandlinger

TANNKJØTTBEHANDLING

Tannkjøttbehandling

Hva er gingivitt og periodontitt?

Periodontitt er det vi i daglig tale kaller for tannkjøttsykdom. Denne tilstanden oppstår som regel av dårlig tannpleie kombinert med bakterier. Dårlig tannpleie kan forårsake mye plakk på tennene som gjør det enklere for bakterien å feste seg til tannoverflaten. Bakteriene aktiverer immunsystemet og immunsystemet vil ha et stort ønske om å forbedre situasjonen og vil derfor bli hyperaktivert. Denne hyperaktiveringen fører til visse symptomer. Andre faktorer som kan være årsaken til utviklingen av periodontitt er: arv, generelle sykdommer, røyking, emosjonell stress eller medisiner.
Symptomer på sykdommen kan være betent og blødende tannkjøtt. Dersom periodontitt forblir ubehandlet kan man få vevsnedbryting av tannkjøttet og etter hvert få festetap av tennene. Periodontitt starter som regel med en tilstand som heter gingivitt. Gingivitt er reversibel, det vil si at tilstanden er vendbar dersom munnhygienen forbedres. Periodontitt derimot er ikke reversibel. Betennelsen kan forsvinne med god munnhygiene, tapt bein og vev kan derimot ikke regenereres med god munnhygiene, likevel er det viktig å forbedre munnhygiene som første steg til bedre tannhelse.

Hvordan behandle periodontitt?

Behandlingen av periodontitt skjer både på tannlegekontoret og hjemme. Det er viktig med regelmessige kontroller og behandlinger for å holde sykdommen stabil. Behandlingen innebærer en grundig tannrens og total fjerning av bakteriebelegg rundt tannen dette kan gjøres hos en tannpleier, men det viktigste for et vellykket behandling er en god munnhygiene det er pasientens ansvar. Dette kan enkelt gjennomføres ved å pusse tenner morgen og kveld. Det er også viktig å bruke tanntråd, tannstikker eller interdental børster mellom tennene. Dersom røttene på tennene har blitt synlige på grunn av tilbaketrekking av tannkjøttet, er det også viktig å skylle godt med fluor.
Noen ganger kan det være hensiktsmessig med en kirurgisk periodontittbehandling dersom tannkjøttslommen langs tannen er for dyp, dersom det skulle være tilfellet vil du bli henvist videre til en spesialist tannlege innenfor periodontitt for å gjennomføre behandlingen. For råd og veiledning om hva du bør bruke kan du snakke med behandler for å få et før- og etter tilrettelagt behandlingsplan.
Andre faktorer som kan forsinke behandlingen er blant annet røyk. Hvis man røyker vil det være vanskeligere å behandle sykdommen, derfor er det anbefalt å slutte å røyke i tillegg til god munnhygiene. Når tannpleien er på plass og betennelsen er borte er det mulig å diskutere hvordan man kan erstatte det eventuelle bentapet.

 

TANNKJØTTBEHANDLING

Har du ytterligere spørsmål vedrørende tannbehandling hos oss er det bare å ta kontakt på telefon: 

22 20 82 00 , eller send oss en E-post til:

post@tannklinikkoslo.no

Velkommen til Oslo Tannklinikk